Sohvasurffaus eli couchsurfing on netissä toimiva juttu, jonka ajatuksena on tarjota eri maiden matkailijoille ilmainen majapaikka eri puolilla maailmaa. Sofia Hostel tarjoaa myös sohvasurffausta, mutta jos haluat koko huoneen itsellesi hotellin tapaan, tulet silloin Sofia Hostellin asiakkaaksi.

Sohvasurffaus

Sohvasurffaus sopii niin yksin, kaksin kuin perheen kanssa matkailijoille. Liittyminen sohvasurffaus yhteisöön on täysin ilmaista ja myös äärimmäisen helppoa. Kun rekisteröityy sivustolle, voi katsella muiden profiileja ja keskustella muiden käyttäjien kanssa. Samaisen sivuston kautta voi myös ottaa yhteyttä muihin sivuston jäseniin muissa maissa ja kysellä mahdollisuutta majoittua. Ihan varmasti sohvasurffaus ei sovi kaikille, mutta niille kenelle se sopii, niin sohvasurffaus on ihan ykkösjuttu ja tätä päivää!

Olen itse jäsen sohvasurffauksessa ja olen ollut jäsen jo useamman vuoden. Sohvasurffaus ei kuitenkaan ole verrattavissa hotellin pitämiseen, paitsi tietenkin minulla kun pidän yllä hostellia. Tämä kuitenkin sopii myös opiskelemaani ammattiin, sillä opiskelen matkailualalla ja tarkoituksenani on joskus valmistua hotellialalle. Jossain vaiheessa haluaisin pyörittää omaa hotellia ja tämä antaakin siihen mainiot lähtökohdat ja ehkäpä jo pientä tuntumaa miltä sellainen mahtaisi tuntua. Okei, toiminta on minimuotoista ja muutenkin harrastelijamaista, mutta sanon että käytäntö opettaa paljon erilaisia asioita.

Sohvasurffauksessa tulee ottaa muutamia asioita huomioon. Hyvä kommunikaatiotaito on kaiken aa ja oo ja vieras tai ainakin hyvä sellainen ottaa myös etukäteen selvää siitä mitkä ovat paikalliset tavat ja kulttuurin vaatimukset. Jos varaudut huonosti matkaan, voit omalla tietämättömyydelläsi loukata hyvinkin syvästi isäntäväkeä. Ja sitähän ei kukaan halua missään nimessä.

Sohvasurffari saattaa saada kutsun ruokapöytään, mutta mikään velvollisuus heillä näin tehdä ei ole. Näitä vastaan asukkaan on sitten hyvä muistaa jotenkin korvata asia, ainakin jos sohvasurffarille tarjotaan vaikkapa aterioita, viihdykettä tai mitä ikinä se nyt onkaan. Korvauksen voi toki tehdä monella eri tapaa, mutta yksi hyvä keino voisi olla tehdä jokin perinneruoka oman maan tapaan. Ihan heti ei kuitenkaan kannata mämmiä ja muuta vastaavaa lähteä ulkomaan eläville tarjoamaan, siitähän voi syntyä vaikka selkkaus. Maalaisjärjellä pärjää tässäkin asiassa varsin hyvin ja kokemuksien kautta kyseinen sohvasurffaus muodostuu enemmänkin rutiiniksi.

Se mikä tässä on erinomaista, on se että jokainen sohvasurffaus on todennäköisesti erilainen ja samanlaista sohvasurffausta tuskin tulee vastaan. Se onkin tämän jutun yksi suola ja mauste ja näitä kokemuksia on sitten mainiota jaella nettisivustolla muiden kesken. Erinomaisen isännän tai emännän löytäminen on tärkeää ja parhaimmissa tapauksissa näiden isäntien ja emäntien kanssa muodostuu kaverisuhde joka kestää vaikka koko loppuelämän. En voi muuta kuin suositella!